FLOR DE SAL D’ES TRENC

FLOR DE SAL D’ES TRENC

Onvervalste fleur de sel uit Mallorca

Sinds 2003 wordt in Mallorca in samenwerking met verschillende topchefs uit binnen-en buitenland, het pure 100% Flor de Sal d'Es Trenc geoogst. Flor de sal of fleur de sel is in culinair opzicht het puurste en beste zout dat er bestaat en daarom ook het duurste.

Het strand van Es Trenc in het zuidoosten van Mallorca bezit de ideale eigenschappen voor de productie van dit exclusieve topproduct: kristalhelder zeewater, veel zon, een zachte zomerbries die vanuit de Mediterraanse Zee het strand opwaait, een lage luchtvochigheidsgraad en een eeuwenoude traditie in het ontginnen van zout. Door de speling van zon en wind ontstaat er op de zoutbekkens een fijn vliesje van kristallen in bloemenvorm, "fleur de sel" genoemd.

Deze "zoutbloemetjes" worden artisanaal met de hand gewonnen om nadien te drogen onder de stralende zon van Mallorca. Het oogsten van deze flor de sal is een erg tijdrovend proces: per 35 m² wateroppervlak komt er slechts 1 kg van vrij. Ter vergelijking: slechts 40 à 50 ton flor de sal wordt gewonnen op jaarbasis, terwijl er met evenveel mensen wel 10.000 ton gewoon zeezout kan gewonnen worden op slechts 2 weken.

Na het drogen wordt het zout al dan niet gemengd met zorgvuldig geselecteerde verse Mediterraanse kruiden, specerijen, rozenblaadjes, zwarte olijven, "zeste" van appelsien of citroen, … om nadien met de hand verpakt te worden. Van daaruit wordt het verstuurd naar de beste delicatessenwinkels en restaurants over de hele wereld. Flor de sal d'Es Trenc was ook de eerste producent die fleur de sel begon te mengen met kruiden binnen Europa en deed dit in samenspraak met een Michelin sterrenchef.

Het zout wordt op geen enkel moment tijdens het productieproces gemengd met een inferieur zeezout, hetgeen vaak gebeurt bij verschillende andere bekende merken om de kosten te drukken en de vooropgestelde targets van de grootdistributie te kunnen halen. Echte kwalitatieve fleur de sel is dan ook duurder, maar veel gezonder en rijker in smaak dan de andere inferieure zouten. Het zout kwam als beste kwaliteitszout uit de Stifftung Warentest, dé referentie voor vele aankopers.

Flor de Sal d'Es Trenc is rijk aan mineralen, oligo-elementen en magnesium, het heeft een hoge vochtigheidsgraad, een unieke textuur en natuurlijk witte kleur (vaak wordt ook de kleur chemisch verbeterd …). Het is een zuiver product waarin elke zoutkorrel de smaak van de Middellandse Zee met zich meedraagt.

11
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC
FLOR DE SAL D’ES TRENC