Goddelijke noten en fruit

Casa Gispert

  • Unieke, licht gerookte smaak dankzij roosteren in houtoven
  • Enige houtoven nog in gebruik binnen Europa
  • Één van de tien beste ambachtelijke voedingsproducenten van Europa

In een klein steegje in het hart van Barcelona, naast de kerk Santa María del Mar, richtte Mr. Josep Gispert in 1851 Casa Gispert op. Samen met zijn zonen specialiseerde hij zich in de verkoop van geroosterde  noten en de allerbeste specerijen uit de hele wereld.  

Tot op vandaag zijn de vitrinekasten, de rieten manden en het interieur van het winkeltje onveranderd. Ook de noten worden nog steeds in dezelfde houtoven geroosterd als toen, wat het tot de oudste van zijn soort maakt binnen Europa. 

De uitermate langzame en arbeidsintensieve wijze van het roosteren boven houtvuur geeft de noten een unieke licht gerookte smaak, die je onmogelijk kan bereiken met gas of warme lucht (vandaag de gangbare manier van roosteren). Ook het karamelliseren met suiker en honing gebeurt op artisanale wijze in kleine koperen pannen.

Daarenboven gebruikt Casa Gispert enkel het grootste formaat noten, als het kan lokaal geoogst. In Spanje vind je een overvloed aan hoogwaardige soorten, zoals llargueta en Marcona amandelen, Negreta hazelnoten, walnoten, pistachenoten, pijnboompitten …

In 1999 wordt Casa Gispert’s traditie beloond met een Coq d’Or (een prestigieuze Franse erkenning toegekend door Les Gourmands Associés) en worden ze benoemd tot één van de tien beste ambachtelijke voedingsproducenten van Europa.

Ook hun Spaanse gedroogde vruchten, zoals de kleine Pajarero vijgjes en Malaga rozijntjes, zijn een onvergelijkbare delicatesse, heerlijk bij kazen of als gezond tussendoortje.

Meer verfijnde lekkernijen uit Barcelona? 

Proef ook de gedroogde fuet van Casa Riera Ordeix

Casa Gispert