CASA RIERA ORDEIX

CASA RIERA ORDEIX

De luxe droge worst ... van jamón !

Het verhaal van Casa Riera Ordeix begon midden 19de eeuw, toen Josep Riera i Font met zijn ezel de provincie Barcelona doorkruiste om zijn koopwaren, gaande van eieren tot haantjes, aan de man te brengen. Op een mooie dag kocht hij op de grote markt van Vic een droge worst als lunch en hij "proefde" onmiddellijk de handelsopportuniteit. Hij zou de volledige voorraad van deze fantastische worst bij de boeren uit de buurt opkopen om ze in de straten van Barcelona te gaan verkopen. Het werd zó een groot succes dat hij een huis kocht op de marktplaats van Vic en besloot zich zelf toe te leggen op het vervaardigen van deze uitzonderlijke "salchichón de Vic". En zo geschiedde, tot op heden …

Een eeuw lang bleef de salchichón de Vic het enige onveranderde product van het huis. Na de burgeroorlog in 1939 besloot de familie bij wijze van "vernieuwing" de worst in papier te wikkelen en het duurde nog eens 50 jaar voor ze enkele variaties op hun worst tot het aanbod toevoegden.

Het geheim van hun succes? Het gebruik van grondstoffen van topkwaliteit in combinatie met een ideaal klimaat voor een natuurlijk droogproces.

Men selecteert mager varkensvlees van zeugen uit extensieve landbouw en mengt het met kruiden.Voor hun legendarische droge worst, de "salchichón de Vic", wordt zelfs enkel het beste vlees van het varken gebruikt: de ham. Die wordt gemengd met wat mager vet, peper en zout om nadien natuurlijk gedroogd te worden. Het mistige en vochtige klimaat, resultaat van de botsing tussen de koude noordelijke met de warme Mediteraanse lucht op de hoogvlakte van Vic is ideaal voor het droogproces van dit soort product. De worsten drogen in de oorspronkelijke houten droogschuur door het openen en sluiten van de vensters en het verhangen van de worsten. Het weer bepaalt hoe lang de worsten moeten drogen, gemiddeld is dit zo een 5 á 7 maanden.

Zo bekomt men een droge worst om U tegen te zeggen de slachichón de Vic. Alle producten zijn 100% natuurlijk, zonder enige kunstmatige additieven, vrij van gluten en glucose.

De legítimo salchión de Vic is in Spanje de enige in zijn soort met een geografische Denominación de Origen Protegido (DOP), het is een gevestigde waarde bij de gastronomen en wordt dan ook vaak als geschenk gegeven.

10
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX
CASA RIERA ORDEIX