Zuiver zout uit het hart van de aarde

Sal De Añana

  • Eeuwenoude traditie van zoutwinning in het Baskenland
  • Natuurlijke zoutwaterbronnen
  • Favoriet van sterrenchefs

Door de vallei van Añana vloeit sinds mensenheugenis zout water uit verschillende natuurlijke waterbronnen. Het traditionele proces van zoutwinning was de voorbije eeuwen in verval geraakt. Een lokale vzw en vier zoutboerderijen herstellen en renoveren het ecosysteem beetje bij beetje met de verkoopsopbrengst. Omdat het zout rechtstreeks opborrelt uit de diepte, is het – in tegenstelling tot zeezout – volledig puur en zuiver. 

Via zacht hellende irrigatiekanaaltjes loopt het bronwater de afgebakende zoutboerderijen binnen, waarna de kracht van de zon en de wind het water drogen en omzetten in zuiver zout. Nadien wordt het manueel opgeraakt en laat men het in transpirerende, waterdoorlatende rieten manden uitlekken, alvorens het onder de zoutvelden op te slaan. 100% lokaal, 100% handwerk.

De fleur de sel en zoutkristallen gaan rechtstreeks naar de sterrenrestaurants in de buurt. Dat maakt Sal de Añana tot een gezonde én duurzame keuze. Want de opbrengst wordt geïnvesteerd in de verdere renovatie van het ecosysteem.

Meer verfijnde specerijen? 

Proef ook het kruidenzout van Flor de Sal d’Es Trenc en pimentón de la Vera (het gerookte goud) van Las HermanasSal De Añana