Ambacht uit gastronomisch San Sebastián

Bahía La Concha

  • Hemelse combinatie van product & kookkunst
  • Verse ansjovis in azijn: lieveling van topchefs
  • Vacuüm voorgegaarde pulpo van de beste kwaliteit

Bahía La Concha, oftewel baai van de schelp, is het centrale strand van San Sebastian. De stichter Iñaki en zijn team verwerken er allerlei specialiteiten zoals pulpo, boquerones en gildas. Als visser hecht Iñaki veel belang aan duurzaamheid en zo werken ze enkel met vis die op een verantwoorde manier wordt gevangen. Alles wordt geproduceerd met respect voor de smaak, textuur en traditie. 

Het team koopt dagelijks verse vis in de haven die onmiddellijk vers verwerkt wordt. Dit in tegenstelling tot grotere huizen, die met diepgevroren producten werken. Dankzij de verse vis zijn de boquerones (ansjovis in azijn) lekker mals en hebben ze een zachte beet.

Voor de pulpo wordt enkel met de beste kwaliteit gewerkt, duurzaam gevangen in de ruige waters dichtbij de rotsen van Dhakla. Het bestand van pulpo in Galicë is zodanig uitgedund dat de hoogste kwaliteit nu te vinden is in Marokko. Kleine bootjes controleren dagelijks de uitgezette fuiken en vangen enkel de pulpo met voldoende gewicht. 

Het manueel schoonmaken en garen van de pulpo gebeurt allemaal volgens eeuwenoude tradities in San Sebastián. Met deze pulpo tover je in een oogwenk een topgerechtje op het bord: opwarmen, afwerken met pimentón de La Vera, zout van Sal de Añana en lekkere Arbequina olijfolie. 

Ook de handgemaakte kroketten op basis van pulpo, échte verse melk en boter zijn een absolute guilty pleasure en terug te vinden in talrijke Spaanse bars en restaurants. 

Meer DOP(E) ansjovis? 

Proef ook de lekkerste boquerones ter wereld van Nardin, en de de gezouten ansjovis van El Capricho

Bahía La Concha