Officieel de beste kaas ter wereld

Dehesa de los Llanos

  • Eeuwenoude groene oase
  • Beste kaas van de wereld
  • Van het Manchego schapenras uit Castilla La Mancha

Op vijf kilometer van Albacete, met een oppervlakte van 10.000 hectare, ligt Dehesa de Los Llanos, een landgoed dat sinds de 17e eeuw onverdeeld bleef.

In Dehesa de Los Llanos is geschiedenis vermengd met verhalen. Volgens de legende verscheen hier de Maagd van Los Llanos, beschermheilige van de stad Albacete. Vanaf dat moment was dit een bestemming voor bedevaarten en pelgrimstochten. In 1647 werd in Dehesa de Los Llanos een congregatie van franciscaner monniken opgericht, die zich toelegde op landbouw, veeteelt en intensieve handelsbetrekkingen.

Sindsdien wordt hier aan wijnbouw, jacht en schapenteelt gedaan. Het autochtone Manchego schapenras uit Castilla La Mancha staat bekend om zijn hoge kwaliteit van melk. De schapen lopen vrij rond op het grote landgoed en voeden zich met de wilde kruiden en planten die het landgoed rijk is. 

De rauwe melk van deze schapen wordt dagelijks op kwaliteit en voedingswaarden gecontroleerd en zo nodig krijgen ze aangepaste voeding. 

De Manchegokazen worden met olijfolie ingewreven en handmatig gedraaid tijdens het rijpproces. Deze exclusieve toewijding zorgde ervoor dat de Gran Reserva tot beste kaas wereldwijd werd uitgeroepen in de World Cheese Awards van 2012 (zoiets als de Oscars voor kazen… ). 

Meer prachtige schapenkazen ?

Proef ook de smeuïge torta van Finca PascualeteDehesa de los Llanos