Saffraan met wereldfaam

Molineta de Minaya

  • Beschermd door herkomstbenaming D.O.P. La Mancha
  • Uitermate hoog crocina gehalte
  • Specerij, kleurstof en geneesmiddel

De plantage van Molineta de Minaya, in Castilla La Mancha, produceert bijna 100 kilo saffraan op jaarbasis. Saffraan wordt gewonnen uit de drie stampers van de saffraankrokus Crocus Sativus. Zowel de knollen als de plantage zijn al generaties lang eigendom van dezelfde families. Die bemesten de velden met paarden- en schapenmest, en blijven weg van chemische producten. 

Het oogsten is een artisanaal proces en familiale traditie in deze regio. Molineta de Minaya bestaat uit vier mensen, al kunnen ze tijdens de 15 dagen durende oogst rekenen op meer dan 130 helpende handen van broers, zussen, neven, nichten, tantes en nonkels. De bloemetjes ontluiken rond 3u ‘s nachts, en worden geoogst om zeven uur ‘s ochtends. Daarna worden de stampers één voor één geplukt, wat ongeveer tot middernacht duurt. Diezelfde nacht worden de stampers geroosterd, wat nog eens twee uur in beslag neemt. Dankzij het roosteren worden de stampers intenser en donkerder van kleur, en komt het aroma boven. 

Van één kilo stampers houdt Molineta de Minaya na het roosteren nog 200g saffraan over, de rest is vocht. Voor één kilo saffraan zijn er dus ongeveer 240.000 bloemen nodig.

De saffraan van Molineta de Minaya heeft een sterke potentie en kleurkracht. Je hebt dus minder nodig voor meer smaak en kleur.

Andere specerijen ? 

Proef ook het basiskruid van elk Spaans huishouden: Pimentón de la Vera van Las Hermanas

Molineta de Minaya