País de Quercus

País de Quercus

Ibérico de Bellota: kroonjuweel van de Spaanse gastronomie

País de Quercus, leverancier aan de beste sterrenrestaurants van Spanje zoals El Celler de Can Roca, Mugaritz, El Bulli en Comerç 24, staat voor absolute topkwaliteit ! Hun vleeswaren zijn afkomstig van autochtone dierenrassen die extensief gekweekt worden in een historisch landschap.

Quercus is de Latijnse verzamelnaam voor eiken o.a. de steen- en kurkeiken, beide overvloedig aanwezig in Extremadura, een deel van Andalusië en Portugal. Deze historisch onherbergzame streek bleef eeuwenlang onaangetast omdat de onvruchtbare grond niet interessant was voor veroveraars. De bossen vol honderdjarige eikenbomen, de "dehesa" genaamd, zijn uniek in de wereld en een perfecte habitat voor het Iberische varken.

Het Iberisch varken komt enkel voor op het Iberische schiereiland. Het is een lenig dier met een fijne bouw en een donkere huid dat afstamt van het mediterrane everzwijn. Het heeft als uitzonderlijke eigenschap dat het veel intramusculair vet kan aanmaken, wat zorgt voor uniek gemarmerd en sappig vlees met een uitzonderlijke smaak. Ook het Duroc Jersey varken beschikt over deze kwaliteit en wordt daarom vaak met het Iberisch varken gekruist.

De exclusiefste producten zijn afkomstig van 100% Iberische varkens die in de "montanera" zijn gegaan. Dit is de periode die valt tussen november en maart, tijdens dewelke de dieren van País de Quercus niet minder dan 2 ha dehesa voor zich krijgen om zich te voeden en vrij rond te lopen. Hoe meer het varken bijkomt op basis van dit natuurlijke dieet van eikels, groen & kruiden, hoe heerlijker het vlees. De eikels zorgen voor een unieke, met niets te vergelijken smaak. Het Iberisch varken heeft ook als kwaliteit dat het tijdens deze periode de vetzuren op natuurlijke wijze kan omzetten in onverzadigde en dus gezonde vetten. Het gehalte van oliezuren bereikt bijna hetzelfde niveau als dat van olijfolie. Dit vet is heel gegeerd in vele markten, vooral in Japan, waar vaak met dit vet wordt gekookt.

Deze jamón ibérico de bellota wordt nadien ingewreven met zeezout en gedroogd gedurende tenminste 3 jaar, deze periode is zo lang net omdat het vlees al dat intramusculair vet heeft en het daarom langer duurt om te drogen. Er zit dus bijna 4 jaar tussen de geboorte van het varken en het afgewerkt product.

Ook voor de chorizo, morcon en salchichón wordt enkel mager vlees gebruikt van het iberisch varken die in montanera is gegaan, ibérico de bellota. Deze producten worden ten minste 5 maanden gedroogd.

Jamón Ibérico de bellota van 100% Iberische varkens is uniek ter wereld omdat het enkel kan geproduceerd worden in de eikenbossen van Zuid-West Spanje en een stukje van Portugal, dit unieke vlees wordt dan ook gegeerd en vereerd door de beste koks van het universum … het kroonjuweel van de Spaanse gastronomie!

13
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus
País de Quercus