Kroonjuweel van de Spaanse gastronomie

País de quercus

  • Jamón, chorizo, sobrasada, morcón en salchichón ibérico
  • Huisleverancier aan Spaanse toprestaurants zoals El Celler de Can Roca en Mugaritz
  • Duurzaam ecosysteem

In Extremadura, een ongerept deel van Andalusië en Portugal, vind je bossen vol steen- en kurkeiken. Quercus – de Latijnse verzamelnaam voor eiken – is een ode aan de plek waar de Iberische varkens vrij rondstruinen … Het is duidelijk, dit is het “land van de eiken.” 

Ibérico varkens zijn lenige dieren, met een fijne bouw en een donkere huid. De varkens lopen vrij rond in de bossen en voeden zich op basis van de planten en kruiden die ze daar vinden. 

Tijdens de montanera – de periode tussen november en maart – komen de varkens dankzij het eten van eikels extra bij, wat de verzadigde vetten op een natuurlijke wijze omzet in onverzadigde vetten. Die zorgt voor die specifieke, overheerlijke umamismaak. Het vele bewegen en de gezonde voeding zorgen ervoor dat de varkens trager bijkomen en dus ook minder snel slachtrijp zijn. Daarbij maakt dit varkensras zowel intermusculair als intramusculair vet aan, wat zorgt voor gemarmerd en sappig vlees. 

Het delicate proces van zouten en langdurig rijpen (tenminste drie jaar) verheft deze Jamón Ibérico de Bellota tot een wereldwijde delicatesse, waarbij traditie en passie samenkomen tot het summum van de Spaanse gastronomie.

Meer Ibérico specialiteiten? 

Proef de natuurlijk gerijpte delicatessen van La Ultima Dehesa

País de quercus