Exquise eenvoud uit Santoña

El Capricho

  • Product, Plaats, Tijd, Traditie
  • Ansjovis uit de Cantabrische Zee, Bonito del Norte, steur
  • Eeuwenoude & traditionele technieken

De bakermat van de beste ansjovis ter wereld ligt in het vissersdorp Santoña bij de Cantabrische zee, waar elk jaar tijdens de lente een specifiek soort anchoa (Engraulis Encrasicolus) gevist wordt. Op dat moment en op die plek hebben de visjes de juiste grootte, vetgehalte en souplesse. 

Het volledige manuele proces van schoonmaken, zouten, fileren en verpakken gebeurt in Santoña zelf. Het zoutproces bij El Capricho duurt gemiddeld tussen de 12 en 18 maanden, wat een pak langer is dan vele andere grote namen. Uniek aan dit huis is dat de visjes, eens uit de pekelvaten, worden gecentrifugeerd om het nog weinig aanwezige vocht uit de filets te halen. Dit in combinatie met het lange zoutproces zorgt het voor een sublieme umami smaakbeleving. De ansjovis wordt daarna minutieus met de hand schoongemaakt tot bijna geen enkel graatje overblijft. Tot slot worden ze ingeblikt in extra vierge olijfolie van Castillo de Canena, één van de beste en bekendste namen binnen Spanje.

Van juni tot september is het de beurt van de “bontio del Norte”. Deze smakelijke vis is van de familie van de makreel en tonijn, maar is iets kleiner en vooral fijner van smaak. De vangst met hengel en haak wordt door een beschermde herkomstbenaming streng gecontroleerd om overbevissing tegen te gaan. De vissen worden onmiddellijk na vangst met de hand versneden, gekookt en ingeblikt in lekkere olijfolie. 6 maanden later zijn de blikjes klaar voor verkoop.

Elk detail van El Capricho is een ode aan kwaliteit, traditie en de unieke culinaire erfenis van de Cantabrische kust. El Capricho zijn topdelicatessen in een prachtig blikje: een streling voor het oog en de smaakpapillen.

Verzot op ansjovis? 

Proef ook de gerookte ansjovis van Nardin, en de ansjovis in azijn van Bahía La Concha

El Capricho