Een begrip bij topchefs

Don Reinaldo

  • Met de hand schoongemaakte en gestoomde sardines uit Galicië
  • Net zoals wijn worden ingeblikte sardines beter met de jaren
  • De karakteristieke witblauwe doosjes zijn een hit onder fijnproevers wereldwijd

Sinds Manuel in 1993 de conservenfabriek van zijn overgrootvader Tomas Martinez Vilar heropstartte in Galicië, zijn de conserven een hit onder fijnproevers wereldwijd. Vilar was de eerste die delicatessen zoals algen, koud gerookte visjes en het vruchtvlees van zee-egels wist te conserveren.

De sardines, het paradepaardje van Don Reinaldo, worden vlakbij gevist in de Ría de Arousa, een grote inham waar het zoute water van de Atlantische Oceaan en het zoete water van de Ulla rivier in elkaar overvloeien. Het zuivere en koude aangevoerde zeewater zit boordevol plankton, het geliefde eten van de sardines. Deze unieke plek is daardoor ook dé broedplek bij uitstek voor heel wat vis en schaaldieren. 

Bij Don Reinaldo wordt de vangst met de hand schoongemaakt, op grilles gelegd en gestoomd, al dan niet koud gerookt op beukenhout, ingelegd in olijfolie, gesteriliseerd en verpakt in de karakteristieke ronde doosjes. 

Ook de ventresca (buikfilet) van tonijn, het allerbeste stukje van de tonijn, wordt hier volledig – lamel per lamel – met de hand verwerkt.

Wist je dat vele visconserven zoals sardienen en makreel beter worden hoe langer ze ingeblikt zitten? Ze rijpen, net zoals wijn, en dat levert een speciale textuur en smaak op. Echte liefhebbers laten conserven soms wel jaren over hun houdbaarheidsdatum gaan.

Meer overheerlijke sardines en andere conserven? 

Proef ook de Portugese traditie van Luças

Don Reinaldo